Autostickers, nieuw of oud nieuws?

Je auto bestickeren of laten wrappen lijkt misschien een nieuwe trend, maar niets is minder waar. Al sinds er auto’s rondrijden, hebben hun eigenaren ze gepimpt met plaatjes en advertenties. Tijd voor een korte geschiedenisles.

 

Vroeger

Reclame maken zat er bij onze voorvaders al goed in. En ook de link tussen adverteren en rijdende voertuigen hadden ze snel gelegd. In de negentiende eeuw werden er al reclameteksten en logo’s geschilderd op rijtuigen (koetsen, stoomlocomotieven). En vanaf 1900 werden ook de eerste auto’s gebruikt als rijdende visitekaartjes. Het chocolademerk Hershey had de primeur, maar al snel volgden ook andere merken. Verf was daarbij het enige gebruikte materiaal. Dit veranderde toen het vinyl zijn intrede deed.

 

Vinyl

Vinyl –uitgevonden in 1926- bleek onder andere reuze geschikt voor het maken van stickers, die prima bleven plakken op auto’s en andere voertuigen. In het begin werd deze vorm van mobiele reclame alleen gebruikt door grote bedrijven. Wilde je als particulier een leuke afbeelding of een andere kleur op je wagentje, dan was je toch echt aangewezen op verf. Pas eind jaren ‘90(!) kwam het auto stickeren zoals we dat nu kennen in zicht.

 

Grote maten, betere ontwerpen

Rond de de jaren ‘90 werden er machines ontworpen waarmee grote oppervlakken vinyl bedrukt konden worden. Ook de technische ontwerpmogelijkheden verbeterden sterk. En toen besloot in 1993 iemand in Duitsland om vinyl te bestellen dat een hele auto kon bedekken. Waarom? Omdat in die tijd alle taxi’s verplicht dezelfde kleur beige moesten hebben. Het vinyl werd geleverd, en het wagenpark van de taximaatschappij werd met succes beplakt. Toen bleek hoeveel voordelen deze techniek had (de auto’s konden na hun leven als taxi gemakkelijker worden doorverkocht, de originele lak bleef onbeschadigd), was het hek van de dam: car wrapping was geboren.

 

Autostickers en car wrapping

Die beige taxi’s waren het begin van een nieuw tijdperk. Vandaag de dag is het auto stickeren en car wrappen niet meer weg te denken. Moderne technieken, grotere printers en slimmere computers hebben de mogelijkheden alleen nog maar meer verfijnd. Voertuigen kunnen in alle kleuren en ontwerpen beplakt worden. En dat geeft zowel zakelijke rijders als particuliere autobezitters de mogelijkheid om het uiterlijk van hun auto volledig naar eigen inzicht aan te passen.

 

Rijdend reclamebord

Car wrappen en autostickers zijn een uitkomst voor ondernemers de hun wagenpark willen inzetten als marketing tool. Maar er zijn ook genoeg particulieren die het geweldig vinden om in een auto te rijden die flink de aandacht trekt. Wil je het heel professioneel aanpakken, dan huur je natuurlijk een grafisch ontwerper in. Deze professionals maken de mooiste ontwerpen met optische illusies of andere pakkende beelden. Gaat het om een eenvoudiger ontwerp, dan kun je best zelf aan de slag. De meeste autostickerbedrijven beschikken tegenwoordig over apparatuur die je ideeën omzetten in een goed ontwerp. Tip: kijk op internet voor inspiratie! Op sites als Pinterest zie je de fraaiste en opvallendste autostickers en vehicle wraps voorbijkomen.

 

Meer tips nodig of een keer overleggen over de mogelijkheden? AutoStickerTotaal helpt je graag!

Call Now Button