Autostickers do’s & don’ts

Het bestickeren en wrappen van auto’s wordt steeds populairder. Wil jij binnenkort ook je auto beplakken met reclame of een folie in een andere kleur? Dan zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Wij zetten de belangrijkste do’s en don’ts van auto stickeren en carwrappen op een rij.

 

Do: andere kleur op je auto? Melden!

Door middel van carwrappen kun je je auto van top tot teen laten beplakken in iedere gewenste kleur. Handig als je een occasion hebt gekocht in een tint die je totaal niet bevalt of als je het wagenpark van je bedrijf in een klap dezelfde huisstijl-kleur wilt geven. Houd er echter wel rekening mee dat je deze transformatie even meldt bij de RDW (rijksdienst voor wegverkeer). De kleur van je voertuig moet namelijk overeenstemmen met de kleur die op je kentekenbewijs staat vermeld. Dit geldt overigens alleen voor personenauto’s en kampeerwagens. Wil je je vrachtwagen laten carwrappen, dan hoef je dit niet te melden. Het formulier ‘Aanvraag kleurwijziging’ vind je op de site van de RDW. De wijziging brengt geen kosten met zich mee.

 

Don’t: je auto omtoveren tot hulpdienstwagen

Wilde jij vroeger al brandweerman worden en overweeg je daarom je mpv te voorzien van die mooie rode brandweer-look inclusief bijbehorende striping? Doe maar niet. Het is namelijk verboden om je auto te bestickeren of wrappen met een ontwerp dat lijkt op een van de hulpdiensten. Ook de huisstijl van politie en ambulance zijn dus off limits.

 

Do: auto wassen voor het stickeren

Heb je een afspraak om je auto te laten bestickeren of wrappen, haal hem op de heenweg dan nog even door de wasstraat. Zo verwijder je stof, zand, vogelpoep en ander vuil. Een schone auto is belangrijk want het folie hecht dan beter aan de lak, waardoor het resultaat van het bestickeren of wrappen optimaal is. Kies een standaard wasprogramma zonder wax, want een waslaagje over je auto is nou net weer funest voor de kleefkracht van de stickers of het folie. Wil je je auto na het bestickeren of wrappen wassen, kies dan ook altijd een mild wasprogramma of was je auto met de hand. Gebruik geen hogedrukspuit of krassende schoonmaakmiddelen, en smeer geen wax op mat folie om te voorkomen dat deze gaat glimmen.

 

Don’t: zicht of verlichting afplakken

Je mag in principe je hele auto volplakken met folie of stickers. Maar het zicht van de bestuurder mag nooit belemmerd worden. Zorg er daarom voor dat je voorruit, achterruit en de zijramen aan de voorkant vrij blijven. Er mogen ook geen stickers over de verlichting (koplampen, remlichten, etc.) worden geplakt. Houd daar dus rekening mee in je ontwerp.

 

Do: keep it simpel

Je auto beplakken met zes regels tekst is prima, maar heeft waarschijnlijk weinig effect. Je medeweggebruikers zullen het namelijk amper kunnen registreren, tenzij jullie met z’n allen in de file staan. Vuistregel: belettering moet binnen 3 seconden te lezen zijn. Een korte slogan en je bedrijfsnaam is dus meestal genoeg. Ook een overdaad aan illustraties wordt afgeraden. Een mooi, simpel design heeft veel meer impact. Hulp nodig bij het ontwerpen van je carwrap of autostickers? Bij Auto Sticker Totaal helpen we je graag.

Call Now Button